TIPS &
ØVELSER 

Jeg plejer at sige til mine klienter, at jeg jo er gammel lærerinde, og at de derfor får lektier for derhjemme. Det er en delt sandhed, men det med at skulle gøre noget selv ved siden af det, jeg gør, er rigtig nok. Først og fremmest fordi det er vigtigt selv at tage ansvar for sit eget helbred, og også for at det behandlingsforløb, man påbegynder, får så positivt et udfald som muligt.

Gennem alle de forskellige mennesker og lidelser jeg har behandlet, er der efterhånden samlet en del ideer og tips til, hvad man selv kan gøre for at afhjælpe en øm og stiv krop eller en træt og slidt psyke. Herunder følger nogle af de tips jeg har brugt undervejs.

 
Screenshot 2019-10-06 at 18.59.20.png
 

Rygøvelse med lille bold


Dette er en af mine favoritter, denne øvelse løsner og forbereder rygmusklerne, så jeg kan komme endnu dybere ind i kroppen og løsne. Derved kan man sige, at den også forkorter behandlerforløbet.

Når musklerne bliver brugt, ophobes der syre i dem (dette kender sportsfolk). "Aktive" muskler, såsom arm- og benmuskler, "afvikler" hurtigt disse syrer, fordi de er meget i bevægelse. "Passive" muskler, såsom den lange rygstrækker, der løber ned på hver side af rygsøjlen syrer langsomt til og har svært ved at "afsyre" igen, da musklen ikke er nær så bevægelig, som de aktive muskler. Dette betyder, at en tilsyret, spændt og øm ryg har svært ved at slippe af med syre og spændinger, da der ikke pumper så meget blod og lymfevæsken igennem. Det er blodet og lymfevæsken, der sørger for, at syren bliver transporteret bort.

Derfor: Læg dig på ryggen med en lille bold på en madras. Størrelsen på bolden skal være midt imellem en tennisbold og en lille hoppebold
Læg bolden helt ind til højre side af rygsøjlen (ikke på rygsøjlen). Start ved nakken. Nu skal du med den højre strakte arm lave venepumpeøvelser. Lad armen glide helt ud til siden og op foran kroppen. Frem og tilbage 10 gange. Når den lille bold ligger ved nakken, kan du også bevæge den strakte arm op over hovedet og ned langs siden, så får du fat i nogle andre nakkemuskler (10 gange).

Nu lader du den lille bold glide lidt længere ned (2-5 cm) og gentager så pumpeøvelserne med den strakte arm ud til siden. Dette gøres hele vejen ned på begge sider af rygsøjlen. Når bolden når ned midt på ryggen, er det benet der skal i brug til at aktivere venepumpen. Bøj begge knæ, så fødderne er i gulvet, brug så det ben, som er i den side, hvor bolden ligger, mens det andet forbliver bøjet. Stræk og bøj benet ned langs gulvet og op ved siden af det andet ben 10 gange, flyt bolden. Jeg vil tro bolden kan ligge 10-12 steder ned langs hver side. Det tager højst 5 minutter i alt, og det har en super effekt. Prøv selv!


Kærlighedseliksirøvelsen

Dengang du blev skabt og gik fra to celler til en million celler, blev der, af dig, i dit hjerte, skabt en kærlighedseliksir. Fordi den er skabt samtidig med alle dine celler i kroppen, så har den direkte adgang til hele din krop helt ind på mindste celleniveau.

Eliksiren virker:

 • Nærende, helende og beskyttende.

 • Den kan kun bruges af dig, til dig.

 • Den kan ikke bruges op.

 • Den er utrolig powerful og kan bruges til både konkrete fysiske justeringer og til mentalt, psykisk, energetisk boosting.

Først skal du finde din egen eliksir. Så skal du nære hjertet selv. Dernæst kan du bruge den, når som helst og hvor som helst.

Start med at ligge dig godt tilrette:

- Tag tre gode dybe vejrtrækninger. - Mærk effekten og afslapningen.
- Nu lader du dit indre blik glide ned omkring dit dejlige, kærlige hjerte. Du beder om at få lov til at se denne eliksir.
Der er ingen konkrete måder, den ser ud på, men ofte er den i en lille flaske eller beholder. Nogle gange er det et dyr, der kommer med det, andre gange ser man bare en farve, eller en luftart.
Ligegyldigt hvad der dukker op, når du henvender dig til hjertet og beder om at se din kærlighedseliksir, så er det det første billede, der dukker op, du skal bruge.


Nu lader du Eliksiren omslutte dit hjerte og nære hjertet selv. (Husk ALTID at starte med dette).
Dernæst kan du lade Eliksiren flyde derhen, hvor du mærker, der er brug for det.
Du kan også "tanke" hele kroppen op. På denne måde vil du automatisk booste hele dit system.
Hvis du har lyst, kan du for sjov mærke efter på en skala fra 0-10, hvor højt du elsker dig selv både før og efter visualiseringen.


At gøre en forskel eller at være en forskel

Jeg har gennem det meste af mit liv troet, at hvis jeg kunne gøre andre glade, ville jeg selv være/blive glad.
Det er ikke helt sådan, det fungerer optimalt. For hvis så pludselig ting ikke lykkes, folk ikke bliver glade, jobbet eller ægteskabet ikke flyder, så mangler jeg noget for at føle mig hel, for at min kærlighedsfølelse er intakt.


Hvis din opfyldning af din livsenergi er afhængig af noget udenfor dig selv, skaber du en afhængighed, som hverken er sund for dig selv eller dine omgivelser.
Derfor er fokus på bevidstgørelse af, hvor betydningsfuldt det er, at du selv fylder dine depoter af energi op. At du forbinder med din egen generator.
Dette betyder på ingen måde, at du er dig selv nok, og at du ikke kan glædes ved at se andres glæde over noget eller ved at hjælpe andre.
Tværtimod vil det primære være, at du stråler indefra fyldt op af dit eget hjertes kærlighedsgenerator.
Derved er du forskellen frem for at tro, du skal gøre en forskel og måske derved også forvente at andre gør en forskel for dig.


Tænd lys

En af de ting vi alle har til fælles er, at vi er ret gode til at forbande mørket. Mange af de tanker vi tænker om os selv og vores daglige gøremål, er negative og ofte fulde af afmagt og fordømmelse i forhold til os selv og vores dagligdag.

Der er mange måder at skabe lys og glæde på. Det kræver helt konkret en bevidsthed omkring dine tanker.

Du skal tænde stearinlys, og for hvert lys du tænder, skal du tænke på noget, du kan lide ved dig selv, noget der lyser din sjæl og dit humør op, noget du er taknemmelig for.
Disse bevidste tanker og dit fokus på det rolige lys vil have en stor positiv effekt.

Du må selv bestemme, om der skal tændes lys på dit job, i skolen eller bare i ro derhjemme. Det kan godt blive fordelt over dagen. Mange lys, mange gode tanker.

Når du så sidder der og kigger ind i flammen, så brug pausen til også at trække vejret dybt ned i maven. Denne vane er med til at konfirmere din tanke og implementere den positive følelse, du får omkring dig selv.


Afspænding af lænd

Læg dig på gulvet på et uldtæppe, så du ikke bliver kold. Du skal have en stol stående ved rumpen, så du kan lægge fødder og underben op på sædet. På denne måde ligger du i "vinkel". Dette får lænden i ro, og nogle med diskusprolaps eller bare kronisk hævelse og spændinger kan opleve, hvis de laver denne afspænding 10 min. hver dag (gerne 2 eller flere gange), at deres smerter forsvinder, især alt det, der trækker ned i baller ben, eller op i ryggen. Enkelt og meget effektfuldt.


Armstræk

Stil dig i en åben dør. Lad hånd, underarm og albue ligge langs dørkarmen lidt over skulderhøjde. Stå med hofterne parallelt og lige frem, tag et skridt gennem døren. Mærk strækket foran på brystet i 30 sek. Flyt armen lidt op eller ned, og mærk strækket flytte sig. Hold igen 30 sek.

Denne øvelse strækker og forlænger brystmuskulaturen, som ofte er forkortet, fordi vi falder frem og lukker i skuldrene. For at skuldrene kan falde bag ud og ned, må forsiden kunne give sig.


Svøbeøvelse

"Og de svøbte ham og lagde ham i en krybbe"
Dette citat kender de fleste fra juleevangeliet.


Hvad mange ikke ved er, at det at blive svøbt har en øjeblikkelig effekt på vores centralnervesystem. Vores centralnervesystem halter lidt vel meget, nærmere betegnet den del af vores centralnervesystem, som aktiverer afstresning og restituering (Parasympatikus). Dette kan medføre stresssymptomer, enten akutte, eller længerevarende symptomer. Eks. fordøjelsesproblemer, søvnproblemer, smerter, svimmelhed, hovedpine, muskelspændinger osv. Når først vores system har låst sig i denne stress, så har kroppen svært ved at geare ned og finde tilbage til parasympatikus. Nogle gange kan man direkte mærke det ved at man har tankemylder, man kan have svært ved at trække vejret dybt, og man føler en konstant indre uro.


Det er der råd for!
Du skal svøbe dig, så din krop og dit sansesystem føler sig afgrænset og derved genvinder trygheden til at give slip på kontrollen og slappe af.

Sådan gør du:

 • Tag et varmt brusebad.

 • Inden dette bad har du stillet dit vækkeur på 30 min og taget et lagen med dig ud på badeværelset.

 • Nu tørrer du dig let med dit håndklæde og svøber dig tæt ind med lagenet, imens du stadig er fugtig.

 • Så humper du (lagenet strammer om benene) ind i seng og lægger dig under dynen, lukker øjnene og tager tre dybe vejrtrækninger helt ned til navlen. Mærk effekten efter hver udpustning.

 • Nu ligger du bare og nyder, at du kan slappe af.
  Og bum, måske sover du lige lidt, for du bliver tung og træt!

Velkommen tilbage i dig selv. Det er en himmelsk fornemmelse. God fornøjelse.


Kropsscanning


Mange af os kæmper med store og små symptomer fra kroppen dagligt. Min filosofi er, at hvis ikke du lytter til kroppen, når den hvisker, så råber den!

Så det bedste at gøre er at lave om på det mønster, at overhøre din krops hvisken. Derfor denne øvelse. Du vil med denne øvelse kunne gøre op med et af de mønstre, der har været med til at gøre dig "syg" og givet dig symptomerne.

Sådan gør du!

 • Du lægger dig godt til rette og starter som altid med at tage tre gode dybe og forløsende vejrtrækninger.

 • Nu skal du åbne op for din indre opmærksomhed, så du mærker hele kroppen.

 • Så spørger du inde i dig selv, om der er nogle steder, der har brug for lidt ekstra opmærksomhed i dag. Og venter et øjeblik.

 • Nu kan der ske flere ting.

Vore kroppe har forskellige måder at kommunikere med vores bevidsthed på, men du kan enten mærke et sted på kroppen, en kløen, en nerve der hopper, maven der rumler, en ømhed eller andet. Dette er din krop, der kalder på din opmærksomhed. Det kan også være, når du spørger, at du bare kommer til at tænke på et sted i kroppen, din fortand, dit hoved, din ballemuskel osv. Ligegyldigt hvad der dukker op, om det er via fysiske signaler eller bare din tanke, så er det din krop det kalder. Ofte dukker der flere steder op på en gang, så tager du bare et sted ad gangen.
Det, du nu skal gøre er, at trække vejret ned (eller ind) i det område, der har kaldt på lidt opmærksomhed. Lige så mange vejrtrækninger som der er brug for, indtil du kan mærke, at tilstanden/signalet forsvinder eller ændres. Så scanner du videre og tager næste sted, booster det med ilt, til det er faldet til ro. Oftest dukker der 3 til 5 steder op. Så vil du og din krop være så afslappet, at du ofte vil falde i søvn.


Denne øvelse kan virke forebyggende på mange ting. Så gør dig selv den tjeneste at prøve. Det er også en fortræffelig sovepille.....


Hellere selvglad end selvhad


Jeg stod i går og blev dybtfølt glad for mig selv. Det var midt i fiskefrikadellerne. Jeg havde selv lige været kreativ og fundet på en opskrift. Og de blev noget nært vidunderlige. Så var det, jeg kom til at tænke på ordet "selvglad"... -hvorfor er det, at vi ikke må være det?
At være glad for sig selv er jo kimen til produktion af en masse kærlighed også til andre. Så jeg vil i dag være rigtig godt gammeldags selvglad.
Hurra for mig og min kreativitet og evnen til aldrig at følge en opskrift. Hurra for min evne til at se det store i det små og til at huske mig selv på alt det, der gør livet værd at leve. Nogle gange skal vi gøre op med de gamle mundheld, vende lidt op og ned på dem, ryste posen og dreje ordene lidt rundt.
"For meget af det gode er helt vidunderligt"
"Jeg springer også over, hvor gærdet er lavest,"..det ville være dumt andet.
Det siges jo også i bibelen:
Elsk din næste, som du elsker dig selv!
Med det siger bibelen jo også, at hvis ikke du elsker dig selv, har du svært ved at yde næstekærlighed.


Jeg elsker mig selv,
Og det er mit held.
For ingen i verden kan elske mig så vel,
som mig, når jeg elsker mig selv.


Kropsholdning

Din kropsholdning styrer din indre følelse af dig selv, og din indre følelse af dig selv styrer din kropsholdning.
Gennem en del år har jeg arbejdet som dramalærer. Dette arbejde handler på mange måder om at udstråle og føle de følelser, der skal gives udtryk for i de forskellige karakterer.
Dette arbejde har sammen med de kropskorrigeringer, jeg har udført som terapeut, givet mig en indsigt i, hvor meget vores kropsholdning betyder for vores humør og selvfølelse.
Nu vil jeg bede dig om at være din egen detektiv og gå på opdagelse i din egen kropsholdning og dermed dit sinds udstråling og "indstråling".

Opgave:

 • Stil dig oprejst uden at rette dig op, og mærk hvordan det føles i din krop, dit sind og dine stemninger.

 • Ret dig nu op, nedefra.

 • Start med hoftebreddes afstand mellem dine fødder. Mærk dit brede greb i underlaget.

 • Så trækker du numsen ind under dig selv ved at kippe i bækkenet.

 • Nu får du automatisk lyst til at rette dig op.

 • Nu skal du rulle begge skuldre frem og bagud i en cirkel, så du skubber skulderbladene ned i baglommerne.

 • Nu mærker du, at dit hoved hænger for langt fremme.

 • Ret hovedet op, så det bliver "prikken over i'et"

 • Mærk nu igen din krop, dit sind og dine stemninger.

Kan du mærke et stemningsskift?


Ofte vil du, hvis du er tilbøjelig til at falde sammen, mærke en stolthed, en værdighed blomstre ud af dig, som automatisk følger med, når man er i balance og har brystet fremme og ryggen rank. Giv dig selv denne fornøjelse dagligt, og stå foran spejlet, når du gør det, så vil du hurtigt få en sundere holdning og et gladere, mere værdigt selvbillede. Glem ikke at tage nogle dybe vejrtrækninger, når nu du står der alligevel. Det vil også hjælpe kroppen til at slappe af.